Новини

«Їхнє мовчання – то гучний крик»

  

  У гостинних стінах відділу мистецтв Черкаської обласної бібліотеки для юнацтва імені Василя Симоненка 20 березня відбулося відкриття виставки, яка є завершальним етапом екологічного проекту Черкаського художньо-технічного коледжу «Їхнє мовчання – то гучний крик».

   Виставка – результат екологічного проекту, ініційованого коледжем, який мав на меті привернути увагу громадськості до охорони навколишнього середовища. Партнером проекту став Центр професійного розвитку педагогічних працівників міста Черкаси. Тож, ним було охоплено також ще й 12 загальноосвітніх шкіл нашого міста.

   На виставці представлено зображення представників тваринного світу, занесених до Червоної книги України. Всі роботи об’єднані в експозицію не лише за тематикою, а й за технікою виконання асамбляж, який вирізняється творами мистецтва, створеними за допомогою поєднання різних матеріалів і елементів, часто побутових. У ньому використовуються об'ємні деталі або цілі предмети, скомпоновані на площині як картина. Він може бути доповнений фарбами, металом, деревом, тканиною та іншими структурами.

   Особливістю представлених на виставці асамбляжів є те, що всі вони створені з матеріалів, більшість з яких стали непридатними у подальшому використанні – гвіздки, гайки, шурупи, ключі, ґудзики, скріпки, монети, механізми від годинника, скоби, застібки, ланцюжки, кришки від пляшок тощо.

   Організатори обрали дуже вдалий і креативний спосіб досягнення мети – від візуального сприйняття картини, захоплення зображеннями тварин до усвідомлення необхідності зберегти світ фауни для майбутніх поколінь. Проект досить цікавий несподіваний, оригінальний і креативний, а підтвердженням цього є роботи, якими захоплюються перехожі, споглядаючи їх у віконних вітринах бібліотеки.

   Втілений проект є суттєвим внеском студентської і шкільної молоді, викладачів коледжу і фахівців Центру професійного розвитку педагогічних працівників міста Черкаси у збереження екології України.

  Директор коледжу Микола Серватинський, звертаючись до присутніх, підкреслив високий рівень виконаних робіт студентською та учнівською молоддю та зазначив, що такі художні витвори мають привертати увагу суспільства до екологічних проблем, у тому числі й щодо збереження фауни і флори в цілому та природного різноманіття світу.

   Колектив Симоненківської книгозбірні щиро дякує організаторам проекту за багаторічну плідну співпрацю, а його учасникам бажає нових цікавих творчих виставок.

   Дякуємо Чемерис Марині Михайлівні за схвальний відгук та пропонуємо ретроспективу реалізації проекту у фотографіях.